Mascus Säkerhetsråd

Mascus Säkerhetsråd

Inom varje företag finns en risk att stöta på farliga eller kriminella individer som försöker tjäna pengar på eller t.o.m. stjäla från nuvarande maskin ägaren. Mascus gör allt i sin makt för att bekämpa sådana bedrägeriförsök och för att skydda sina användare och kunder. 

En stor del av detta är att informera användarna om de farorna samt de vanligaste knepen som de individer som försöker lura våra användare använder sig av. Vi påminner även våra användare om att använda sunt förnuft och skydda sig mot bedrägeriförsök.

Detta dokument täcker följande frågor:

Allmänna säkerhetsråd vid köp och försäljning via Mascus

Allmänna säkerhetsråd vid leverans eller köp av maskin / fordon

Andra sorters bedrägerier

Om Mascus del i slutna avtal
Om fler bedrägeri tekniker och metoder
Mascus direkthjälp vid misstanke om bedrägeri: Mascus kontaktinformation och Feedbackformulär

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Allmänna säkerhetsråd vid leverans och köp av maskin eller

Kontant eller banköverföring

Även vid kontantöverföring av betalning kan du råka ut för bedrägerier:

Ett exempel på ett vanligt bedrägeriknep:

För ett litet förskott på betalningen så erbjuder sig säljaren att reservera maskinen bara för dig, så att du är den enda köparen. Vanligtvis är priset på maskinen relativt lågt. Som en säkerhet så begär “säljaren” att en del av betalningen (förskottet) ska sättas in på ett konto som köparen (du) litar på. Som konfirmation för transaktionen så ska köparen berätta för ”säljaren” hur mycket pengar som satts in och namnet på personen som står för kontot. ”Säljaren” tar sedan ut pengarna med falskt ID och falska papper. Den här typen av bedrägeri är möjlig med tjänster för kontantöverföring (t.ex. Money Gram, Western Union, Escrow) och banköverföringar.

Informationen och dokumenten om den maskinen eller fordonet samt identiteten av ”försäljaren” är falska.

Det är därför Mascus rekommenderar:

Att du aldrig berättar viktiga bankuppgifter till främlingar.
Att du kommer ihåg att kontantöverföringar till vänner eller släktingar inte skyddar dig från bedrägerier.

Vidare att elektroniskt överförda dokument (som t.ex. skannade och mailade eller faxade fordonsregistrerings certifikat, pass, mm.) aldrig ska tas som kompletta bevis för äktheten av identiteten av säljaren eller ägarbeviset till fordonet eller maskinen.

Mascus är inte involverade i några transaktioner eller försäljningar Mascusanvändare emellan. Mascus notifieras inte om vem som köper en maskin från vem. Alla villkor och köpeavtal görs endast mellan säljaren och köparen. Mascus har varken informationen eller resurserna som krävs för att ta reda på eller även garantera kreditvärdigheten eller äktheten hos en säljare.
Om du någonsin skulle erhålla någon information eller några dokument som påstår att Mascus garanterar kreditvärdighet eller äkthet av en säljare så är den informationen förfalskad. I sånt fall så ber vi dig att kontakta oss på en gång.

Därför bör du aldrig betala i förväg.

Dina personliga uppgifter

Bank eller kreditkortsuppgifter kommer Mascus bara att fråga efter om du har ett konto eller vill betala för en annons. Vi kommer aldrig att begära dessa uppgifter efteråt, varken via email, telefon, fax eller på något annat sätt.

Ge aldrig ut ditt användarnamn eller lösenord till främlingar

Var försiktig med checkar!

Säljare kan också råka ut för bedrägeri!

Säljare luras oftast in i avtal med checkar som saknar teckning. Därför bör du aldrig acceptera checkar som betalning!

Om någon skickar dig, som försäljare, en check (oftast från något annat land) och summan på checken är högre än den överenskomna betalningen så kan du utgå ifrån att det är ett bedrägeriförsök.
Målet med bedrägeriet är att du, innan checken hunnit förklaras som ogiltig, ska betala tillbaka skillnaden till “köparens” bankkonto.

Vanligtvis går den typen checkar igenom första steget i verifikationsprocessen obemärkt. Det är bara senare som det upptäcks att det är checken saknar täckning eller är stulen. Den största skadan i sådana lägen åsamkas säljaren som ibland inte bara förlorar eventuell skillnad han betalade tillbaks utan även maskinen eller fordonet som han sålde eller levererade.

Bedrägeri / falska email – också känt som "Phishing"

Tyvärr är det tekniskt möjligt att förfalska emailadresser:

När en användare söker på Mascus efter maskiner eller fordon så frågar inte Marcus efter några privata eller konfidentiella uppgifter (kreditkortsnummer, etc.). Det samma gäller för email, telefonsamtal, fax, etc. från Mascus: Mascus personal kommer inte aldrig be om någon konfidentiell data.
Skulle du erhålla någon begäran från Mascus om ditt personliga, kund, bank, kreditkorts eller någon annan konfidentiell information så borde du betrakta det som ett bedrägeriförsök.
Var vänlig och kontakta oss på officiella telefonnummer eller kontaktinformation från Mascus.com (eller mascus.se). Begär inte konfirmation via den kontaktinformation som finns i det erhållna emailet, telefonsamtalet, faxet, etc.

Kopiera aldrig ditt pass eller dokument från ditt fordon eller maskin till främlingar. Den informationen kan komma att användas i förfalsknings syften.

Om tredjepartstjänster eller överföringar också känt som "Escrowtjänster"

Hos Mascus finns inga Escrowtjänster eller överföringar som betalningsmetod vilka köparen eller säljaren skulle kunna använda. Det finns inga handlare eller säljare som är certifierat godkända eller verifierade av Mascus. Mascus ger inga certifikat eller rekommendationer om säljare eller handlare för kontantöverföringar. Mascus ger inga garantier eller försäkringar mot risken att bli bedragen när man köper eller säljer via Mascus.

UP>>

Allmänna säkerhetsråd vid maskin eller fordonsleverans

Att möta säljaren

Om du ska möta säljaren/köparen, som du inte känner, så bör du vara försiktig:

Ta aldrig med dig kontanter eller checkar (på den överenskomna köpesumman) till stället du ska möta säljaren. Speciellt om det är en avskild plats där det inte finns andra människor. Om den överenskomna mötesplatsen verkar farlig för dig så bör du ordna så att ni möts på en annan säkrare plats.

Om säljarens av maskinen / fordonets identitet inte verkar stämma med den ägarens identitet

Om säljaren inte är den samma som det står i ägarbeviset till fordonet / maskinen så kräv att få se att han/hon har en fullmakt från ägaren! Fordonet / maskinen samt dokumenten kan vara stulna och den riktiga ägaren ovetandes om att fordonet / maskinen är till salu.

Identiteten hos fordonet, maskinen eller utrustningen som du köper

Kontrollera alltid identiteten på fordonet innan du köper! Maskinen / fordonets identitet måste vara samma som den som står i köpekontraktet. Maskinens serienummer är markerat på registreringsskyltarna eller så står den på chassiet. Se till så att de numren stämmer överens med varandra och med serienumret i dokumenten! Kontakta maskinens tillverkare om du har frågor eller tvivlar. Annars kanske du köper ett fordon som ser ut som det i kontraktet med som kanske är stulen.

Kilometermätare

Kilometermätare kan modifieras för att öka priset på fordonet. Om du tvivlar på antalet kilometer/miles som mätaren står på så bör du låta en oberoende inspektör undersöka om mätaren modifierats.

Testkörning

Som en säljare så bör du alltid se till att åka med vid en eventuell testkörning! ”Köparen” kanske annars försöker stjäla fordonet även om ”köparen” lämnar sitt pass eller ID som säkerhet. De dokumenten kan vara stulna eller förfalskade!

Dokument vid testkörningar

Vid inspektions processen så bör du, som säljare, ha med dig de nödvändiga dokumenten som bevis för din kund, men ta aldrig med dessa dokument (speciellt inte ägarbeviset) på en eventuell testkörning med köparen. Se till att de är på ett säkert ställe.

Var försiktig med det finstilta i köpekontraktet

Du bör vara uppmärksam på det finstilta i kontrakt. Prisavtal som förlitar värderingen på en extern inspektion bör undvikas!

Extrautrustning och tillbehör som nämns i köpekontraktet

Försäkra dig alltid om att all dyr extrautrustning (så som Radio, Cd-spelare, högtalare, fälgar och skopor) finns med i köpekontraktet. Detta är extra viktigt om det är en större försening i leveransen! .

Var försiktig med förfalskade leverans eller överföringscertifikat

"Säljaren" kanske kontaktar köparen efter en muntlig överenskommelse att verifiera att han sänt maskinen. Han konfirmerar det med en faxad, skannad, mailad eller postad kopia av en kvittens på en försändelse från ett transportföretag (t.ex. DHL). Han ber köparen att föra över hela eller en del av summan.

Maskinen anländer aldrig eftersom maskinen, dess dokument samt kvittensen finns inte och har aldrig funnits på riktigt. De var förfalskade!
Inspektera alltid maskinen själv. På så sätt vet du att den existerar. Beställ transporten själv, från ett transportföretag som du kan lita på och få kvittensen på försändelsen verifierad av det transportföretaget. Kontrollera också så att maskinen du köpt är den som skickas! Om det är möjligt så var där när den skickas iväg.

 

UP>>

Andra sorters bedrägeri

Telefonbedrägeri

En potentiell ”köpare” ringer och frågar om din annons och ber att du ringer tillbaks till honom/henne. Det numret är ett “betalnummer”! Du sätts i telefonkö och därför får du utan att veta om det betala dem för ingenting.

Det är därför du aldrig bör ringa upp nummer som börjar med 099, 0771, 077, 0900, 0939, 0944 eller liknande

Exportlistebedrägeri

En potentiell ”köpare” vill inte köpa ditt fordon, men han vill sätta upp fordonet på en cirkulerande exportlista med gods till salu. Han skickar inte informationsmaterial om tjänsten, utan istället skickar han en faktura. Ofta betalar säljare utan att kontrollera eller så är de så osäkra att de bara betalar utan att protestera.

Om Mascus del i slutna avtal

  • Mascus är inte inblandade i avtal, möten eller arrangemang mellan säljare och köpare.
  • Mascus tar inte ansvar om något skulle hända mellan användaren och köparen/säljaren.
  • Mascus varken köper, säljer eller handlar med begagnad utrustning.
  • Mascus rekomenderar inte företag, handlare, säljare eller begagnad utrustning.
  • Mascus kan inte garantera äktheten hos kunderna, användaren, begagnad utrustning presenterad på Mascus.

För mer information läs våra Allmänna villkor.

 Om fler bedrägeritekniker och metoder

Det finns ett stort antal knep, metoder och tekniker som brottslingar använder för att lura oskyldiga köpare och säljare på pengar med. Varje dag så uppfinns nya metoder och bedrägerier. Mascus kan inte informera om alla men vi kommer så klart uppdatera det här dokumentet.
De här säkerhetsråden finns till för att varna användarna av Mascus om farorna med att köpa och sälja begagnad utrustning.

Meningen är att påminna användaren att använda sitt sunda förnuft och alltid vara försiktig för att undvika bedrägerier.

 Mascus direkthjälp vid misstanke om bedrägeri

Om du misstänker att en annons kanske är del i ett bedrägeri/bedrägeriförsök eller är osäker på ett erbjudande du fått så kom ihåg Mascus ID-numret på annonsen och kontakta oss:

Mascus International BV
Keizersgracht 127
1015 CJ Amsterdam
Netherlands
Registration Number: 57776806
communication@mascus.com

Du kan också kontakt oss via vårt Feedbackformulär.